woensdag 24 september 2014

Meleagris gallopavo (Kalkoen)

Meleagris gallopavo (Kalkoen)

foto genomen op 12 april 2014 in een park in Dongen Nederland

De Kalkoen is een vogel uit de familie van de hoenderachtigen. Een Kalkoen wordt gekenmerkt door zijn bronkleurig verenkleed en de naakte rode kop, met vlezige blauwe en rode lellen aan beide kanten van zijn snavel en het geluid dat hij voortbrengt. Een volwassen kalkoen heeft tussen de 5000 en 6000 veren, verspreid over zijn hele lichaam. Het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes is vooral aan de kleur te zien: mannetjes zijn veel kleurrijker dan vrouwtjes. Daarnaast hebben mannetjes ook nog sporen en een baard; beide geslachten worden geboren met een kleine knop aan de achterkant van de poten, maar bij het mannelijke geslacht begint dit al snel te groeien tot een gebogen puntige spoor die wel 5 cm lang kan worden. Mannetjes hebben ook baarden die uit hun borst groeien en een gemiddelde lengte bereiken van 22,5 cm. 10-20% van de vrouwtjes krijgen ook baarden.
Kalkoenen zijn zeer weerbaar: ze pikken, krabben en delen klappen uit met hun vleugels. Ze hebben een uitstekend gezichtsvermogen overdag, maar 's nachts kunnen ze minder goed zien. Ze zijn zeer bewegelijk, een kalkoen haalt een loopsnelheid van wel 40 km/h en ze vliegen met snelheden van net geen 90 km/h.
De Kalkoen is een vogel afkomstig uit Noord en Centraal-Amerika. In de 16e eeuw werd de vogel in Europa populair op het menu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten